Mühürsüz Et Tüketimi Halk Sağlığını Tehdit Ediyor

Mühürsüz Satılan ve Kesilen Etlere Dikkat: Sağlığınızı Tehdit Ediyor

Kebabın başkenti Adana‘da kebapçılardan halk sağlığı uyarısı geldi:

“Mühürsüz etin ne olduğu belli değil”

“Hiçbir imkansızlık, sağlıklık değildir”

ADANA – Adana’da bir kebap ustası, mühürsüz satılan ve tüketilen etlerin kaçak kesim olduğunu vurgulayarak, “Mühürsüz etin nerede kesildiği ve ne olduğu belli değil. Mühürsüz et tüketiminden kaçınmalısınız” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehdit eden taklit ve tağşiş yapan firmaları sürekli olarak duyurmaktadır. Adana’da ise birçok işletmede kebap harcında taşlık veya tek tırnaklı hayvan eti tespit edilirken, bu durum işini doğru yapan kebapçıları olumsuz etkilemektedir. Kent genelinde bazı kasap ve restoranların sattığı veya tükettiği mühürsüz etler halk sağlığını tehlikeye atıyor. Uzmanlar, mühürsüz satılan etin kaynağının belli olmaması nedeniyle dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

“Sağlık Her Şeyden Önemli”

Adana’da bir kebap ustası olan Yaşar Aydın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gerçek orijinal Adana Kebap erkek kuzu etiyle yapılır. Bizler hep erkek kuzu eti ve kaburgası kullanıyoruz. Ben her zaman mühürlü et kullanırım. Benim etlerim mezbahane de kesilir, kaçak kesim olmaz. Ben dana eti, dişi erkek veya kuyruk yağı kullanmam. Sağlık her şeyden önemlidir. Bir işi gönül rahatlığıyla yapmalısınız” şeklinde konuştu.

“Hiçbir İmkansızlık, Sağlıksızlık Değildir”

Mühürsüz etlerin kaçak kesim olduğuna ve kaçak kesilen etlerin her zaman koyun eti olmadığına dikkat çeken Aydın, “Bir işi doğru yapmalısınız. Hiçbir imkansızlık, sağlıksızlık değildir. Tavuk kesilen yerle et kesilen yer ayrı olmalı, bıçaklar da ayrı olmalıdır. Çünkü bu ürünler çabucak bulaşabilir. Sebze yeri, et saklama yeri, tavuk saklama yeri ayrı olmalı. Mühürsüz etler kaçak kesimdir. O et dişi midir, başka bir et midir bilinmez. Vatandaşlar mühürsüz et tüketmemelidir” dedi.

“Hijyen ve Temizliğe Dikkat Ediyorum”

Antalya’dan kebap yemeye gelen Kamile Aslan, “İlk kez Adana Kebap yedim ve çok beğendim. Bir mekana gittiğimde önce hijyen ve temizliğe dikkat ediyorum. Hijyen ve temizlik benim için çok önemli” şeklinde konuştu. Müşterilerden Gökhan Aslan ise hijyen kurallarına dikkat edilmesinin halk sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı.

  1. Kaynak: İhlas Haber Ajansı / UMUTCAN İŞLEDİCİ – Sağlık

Related Posts

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.  

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.