TCMB yoğun gündeme hazırlanıyor: Merkez Bankaları mayısta ekonomiye yön cerecek

Küresel Ekonomide Merkez Bankaları Para Politikalarını Gündeme Alıyor

ABD’nin korumacı ticaret politikalarının küresel ekonomideki etkisi devam ederken, merkez bankaları son gelişmeler ışığında daha temkinli bir tutum sergiliyor.

Avrupa Birliği ekonomisindeki durgunluk endişeleri ve sanayi üretimindeki düşüş, merkez bankalarının karar alma sürecini zorlaştırıyor. Mayıs ayında Japonya, ABD, İngiltere, Güney Kore ve Avustralya gibi ülkelerin merkez bankalarının para politikaları takip edilecek.

Japonya Merkez Bankası Öncülük Ediyor

Japonya Merkez Bankası (BoJ), ücret artışları ve enflasyon baskısı sebebiyle sıkılaşma sürecinde önemli rol oynamıştı. Son toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyen banka, ekonomide toparlanma işaretleri gösterdi. BoJ’un mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutacağı ve haziranda artırma yoluna gidebileceği öngörülüyor.

Fed’in Kararları Kritik Olacak

ABD Merkez Bankası (Fed) mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Haziran ayında ise faiz indirimi olasılığı bulunuyor. Yayımlanan Bej Kitap raporuna göre, gümrük vergileri nedeniyle ekonomik görünüm olumsuz etkilenmişti. Fed’in atacağı adımlar diğer merkez bankaları için de belirleyici olacak.

İngiltere Beklenen Faiz İndirimine Doğru

İngiltere Merkez Bankası (BoE) mayıs ayında faiz indirimine gitme ihtimali üzerinde duruyor. Enflasyonun beklentilerin altında kalması BoE’nin gevşeme politikasını güçlendiriyor. Son toplantıda faiz oranlarını sabit tutma kararı alan bankada çoğunluk, politikaların devamından yana görüş bildirdi.

Asya’dan Gelen Kararlar

Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankalarının kararları da piyasaların odak noktasında. Avustralya Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması beklenirken, Yeni Zelanda’nın benzer bir adım atması öngörülüyor. Güney Kore Merkez Bankası ise henüz net bir açıklama yapmadı.

Dünya Genelindeki Merkez Bankaları ve TCMB Takvimi

Mayıs ayında İsveç, Norveç, Romanya, Macaristan, Polonya ve Çekya gibi ülkelerin merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise nisan ayında faiz artışı yapmıştı ve mayıs ayında bir toplantı gerçekleştirmeyecek. Ancak Başkan Fatih Karahan, Meclis’te sunum yapacak ve 22 Mayıs’ta yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu paylaşacak.

Related Posts

Borsa haftaya düşüşle başladı: 23 Haziran 2025 Borsa İstanbul’da son durum

ABD’nin İsrail ile birlikte İran’ın nükleer tesislerini vurması sonucu küresel piyalar karışık seyrederken Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de güne yüzde 0,94 değer kaybederek 9.116,97 puandan başladı.

ÖTV’yi yüzde 4’ten 50’ye çıkaracak teklif bu hafta görüşülecek: Kasaya 14 milyar fazla girecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 25 Haziran’da gündemine alacağı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile arazi taşıtlarının Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranının mevcut yüzde 4 …

Trump’tan Powell’a ‘görevden alma’ iması

ABD’de ikinci kez göreve gelen Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ı hedef almayı sürdürüyor. Trump uzun süredir, faizleri indirmemekle suçladığı Powell’ı sert bir biçimde eleştirdi. Trump kendisine ait sosyal medya …

Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı değerlendirmede, İsrail İran çatışmalarının ekonomik boyutunu değerlendirdi. Dünya petrol arzının büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ile dünya ekonomisinin büyük darbe alacağına …

Raylı sistemlere 500 milyon liralık destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son 23 yılda demiryollarına yaklaşık 64 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını açıkladı. Raylı sistemler için gelecek ay açıklanacak 500 milyon liralık bir destek programını hayata geçireceklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Hayata geçirdiğimiz projeler, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında Türkiye’yi vazgeçilmez bir aktör konumuna yükseltmiştir.

Son dakika… Rekabet Kurulu’ndan Google’a soruşturma

Rekabet Kurumu, Google’a “gücü kötüye kullanma” soruşturması başlattı. Reklamverenlere karşı adil olmayan uygulamalarda bulunup bulunmadığı incelenecek.