Çığır açan gelişme: Milyonları etkileyen hastalık için aşı geliştirildi!


CONICET Bilim İnsanları Chagas Hastalığına Karşı Tarihi Bir Adım Attı

Dünya çapında 7 milyon kişinin etkilendiği ve 100 milyon kişinin risk altında olduğu Chagas hastalığına karşı CONICET bilim insanları öncü bir çalışma yaptı.

Kronista.com’da yer alan habere göre 2025 yılında, Rosario Klinik ve Deneysel İmmünoloji Enstitüsü (IDICER, CONICET-UNR) ve Litoral Ulusal Üniversitesi İmmünolojik Teknoloji Laboratuvarı (UNL) tarafından yürütülen çalışma kapsamında, hastalığı önleyen bir aşının geliştirilmesi üzerinde araştırmalar yapıldığı duyuruldu.

Chagas Hastalığı Nedir?

Amerikan tripanosomiyazı olarak da bilinen Chagas hastalığı, triatomin böceklerinin (vinçuca) ısırması sonucu Trypanosoma Cruzi adlı parazitin sebep olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kalp büyümesi ve mide sorunlarına neden olabilen bu hastalık özellikle Latin Amerika’nın kırsal ve düşük gelirli bölgelerinde yaygındır.

Belirtiler Uzun Süre Sonra Ortaya Çıkıyor

Chagas hastalığının en büyük zorluğu, belirtilerinin enfeksiyondan 15 ila 30 yıl sonra ortaya çıkmasıdır. Bu yüzden birçok kişi enfekte olduğunu fark etmeden yaşamını sürdürmektedir.

Hastalığın ana belirtisi, kalp büyümesine ve fonksiyonel bozukluğa yol açan kronik Chagas miyokarditidir. CONICET tarafından geliştirilen aşı, bu hastalığın yaygın olduğu bölgelerde dağıtılarak milyonlarca kişiye umut olabilir.

Chagas hastalığı sadece vinçuca böcekleriyle değil, kan transfüzyonu, enfekte organ nakli, gebelik sırasında anneden bebeğe geçiş ve laboratuvar kazalarıyla da bulaşabilir. Bu durum, hastalığın kontrol altına alınmasını daha da zorlaştırmaktadır.

CONICET bilim insanları, geliştirdikleri aşının vinçucaların yoğun olduğu alanlarda uygulanmasının en uygun olduğunu belirtmektedir. Bu önemli adım, Chagas hastalığına karşı mücadelede dönüm noktası olabilir.


Related Posts

TTB’den Umut Hakkı Açıklaması

TTB’den Umut Hakkı açıklaması geldi. Türk Tabipler Birliği, Umut Hakkı bildirisi ile ilgili bir kararları olmadığını açıkladı. 

Doğru sandığınız egzersizler sağlığınıza zarar verebilir!

Geçirdiği trafik kazası sonrası yanlış tedaviyle kolunu neredeyse kullanamaz hale gelen 80 yaşındaki Mehmet Tuncay Üstüoğlu, doğru tedavi süreci ve doğru egzersizlerle sağlığına kavuştu. Uzmanlar, cerrahi müdahale sonrası rehabilitasyon sürecinde yapılan yanlış egzersizlerin tedavi başarısını ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguladı. İşte dikkat edilmesi gereken kritik noktalar…

İş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı

İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı. 

Masa basında çalışanlar dikkat! Günde kaç adım atmanız gerektiği açıklandı

Yetişkin bireyler için sıkça önerilen 10 bin adım hedefi, aslında herkes için uygun olmayabilir ancak yeni bir araştırma, masa başında çalışan ve günümüzün giderek artan hareketsiz yaşam tarzına sahip bireyleri yakından ilgilendiren çarpıcı sonuçlar sundu. Günde 9 bin ila 10 bin adım atmak, uzun süre oturmanın kalp hastalıkları ve erken ölüm üzerindeki olumsuz etkilerini önemli ölçüde azaltabiliyor.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Çeltek’te Trafik Kazası: Ölü Sayısı 2’ye Yükseldi

ÖLÜ SAYISI 2’YE YÜKSELDİ Merkeze bağlı Çeltek köyü yakınlarında Halil İbrahim Naçar (26) yönetimindeki 58 AEJ 663 plakalı otomobil ile öğretmen ve sağlık personeli taşıyan Burak Naçar’ın (25) kullandığı 48 ATY 416 plakalı servis minibüsünün …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir