Memura kıyafetten haciz yağacak

Sayıştay Memurlara Giyim Yardımını Kamu Zararı Olarak Değerlendirdi

Sayıştay, koruyucu giyim eşyaları da dahil olmak üzere memurlara ayni olarak ödenen ‘giyim yardımı’ paralarını ‘kamu zararı’ sayarak zimmet çıkardı. İlk karar Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde çalışan memurlara uygulandı. Sayıştay, DSİ yönetiminden 2021 yılında ödediği giyim yardımı paralarını her bir memurdan faiziyle birlikte geri almasını, ödemeyenlere haciz gönderilmesini istedi. Temyiz dahil tüm süreçleri sona ererek kesinleşen kritik kararın, memura giyim yardımı yapan tüm kamu kurumlarını kapsayacağı, uygulamadan 250 bin memurun olumsuz etkileneceği ifade edildi.

687 MEMURA 4.3 MİLYON TL

Kamudaki işçilere yıllardır yapılan eldiven, şapka, su-ısı geçirmeyen bot, mont, yelek gibi çeşitli koruyucu kıyafetler için giyim yardımı ilk kez 2012 yılında memurlara da verilmeye başladı. Memurların, Hakem Kurulu kararıyla ilk toplu sözleşmede elde ettiği giyecek yardımı hakkı ilk olarak enerji, sanayi, madencilik hizmet kolunda çalışan memurlara uygulandı. Daha sonra bayındırlık, inşaat ve köy hizmetleri, ardından kültür-sanat, ulaştırma ve son olarak da tarım ve ormancılık hizmet kollarıyla tüm kamuya yayıldı. Sayıştay, 2021 yılında yaptığı denetimlerde ‘kıyafet yardımı’ adı altında bir çok kurumda yapılan ödemelerle kamunun zarara uğratıldığı tespitini yaptı. Sayıştay denetçilerinin bu raporlarına itirazlar geldi. Ancak 11 kişilik Sayıştay Temyiz Kurulu 7 oyla DSİ’deki giyim yardımı ödemesinin haksız olduğu sonucuna varıp 687 memura 4 milyon 383 bin lira zimmet çıkardı. Sayıştay, bu paraların her bir memurdan faiziyle birlikte alınmasına ilişkin emri DSİ’ye gönderdi. Diğer kurumlardaki incelemelerin de devam ettiği bildirildi.

Emekliye Ayrılmış Memur da Kıskaçta

DSİ dışındaki diğer kurumlardaki memurlara ödenen giyim yardımlarıyla ilgili Sayıştay süreci devam ediyor. Sayıştay’ın diğer kurumlar için de kamu zararı ve zimmet kararları alması bekleniyor. Birçok kurumda 2022 ve 2023’te giyim yardımı ödemelerin devam ettiği, bazı kurumların 2024 ve 2025’te de giyim yardımı verdiği, dolayısıyla her bir memura her yıl için ortalama 20 bin lira civarında zimmet çıkabileceği bildirildi. Yetkililer, zimmet ve icra kararlarının emekliye ayrılmış memurlara da uygulanacağına, bunun yanı sıra vefat etmiş memurların varislerine kadar uzanabileceğine dikkat çektiler.

Related Posts

Piyasanın gözü bu verideydi: ABD’de ÜFE açıklandı

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 0,5 azalırken, yıllık bazda yüzde 2,4 artarak beklentilerin altında gerçekleşti.

Donald Trump imzayı attı: Kötü haberi Türk Eczacıları Birliği Başkanı verdi!

ABD’nin aldığı yeni kararın ilaç sektöründe küresel etkiler yaratması bekleniyor. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, bu gelişmenin Türkiye dahil birçok ülkede ilaç fiyatlarını ve erişimi doğrudan etkileyebileceğini belirtti.

Bakan Şimşek: Cari açık, yıl sonunda tahminimizin oldukça altında kalacak

Bakan Şimşek: Cari açık, yıl sonunda tahminimizin oldukça altında kalacak

Bakan Şimşek: Cari açığın tahminimizin altında gerçekleşmesini öngörüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan ödemeler dengesi verileriyle ilgili sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaptı. Bakan Şimşek, “Cari açığın yıl sonunda OVP tahminimizin oldukça altında gerçekleşmesini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Çin-Suudi enerji ortaklığı ABD’yi zorluyor: Trump’ın ziyareti öncesi dengeler sarsılıyor

Çin ve Suudi Arabistan arasında derinleşen enerji işbirliği, küresel güç dengelerini sarsabilecek bir dönüm noktasına evriliyor. Trump’ın Orta Doğu ziyareti öncesinde açıklanan dev rafineri ortaklığı, Washington’un bölgedeki liderliğini riske sokarken, petrol ticaretinde dolara alternatif arayışları hız kazanıyor.

Düğün ve doğum çekimlerine standart geldi: MYK yeterliliği onayladı

Düğün ve doğum çekimlerine standart geldi: MYK yeterliliği onayladı