Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş Köpekler, Parkinson Hastalığını Yüzde 98 Doğrulukla Tespit Ediyor

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, özel olarak eğitilen köpekler Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98 doğrulukla tespit edebiliyor. Bu sayede hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan yıllar öncesinde teşhis koymak mümkün olabilir.

Pozitif Örnekleri Ayırt Etme Oranı yüzde 80’e Ulaştı

Bristol ve Manchester üniversiteleri ile Medical Detection Dogs Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmada, Parkinson hastalarından alınan deri örnekleri sağlıklı bireylerin örnekleriyle karşılaştırıldı. Eğitilen köpekler, deri örneklerini koklayarak hastalıklı bireyleri diğerlerinden başarıyla ayırabildi. Yürütülen çift kör deneylerde, köpekler yüzde 80 duyarlılık ve yüzde 98 özgüllük oranlarıyla Parkinson hastalığını doğru bir şekilde teşhis edebildi.

Çalışmaya katılan köpeklerden biri Golden Retriever olan “Bumper”, diğeri ise Siyah Labrador olan “Peanut” idi. Her doğru tespitte ödüllendirilen köpekler, kısa sürede yüksek doğruluk seviyelerine ulaştı.

“Erken Teşhis Açısından Devrim Niteliğinde Olabilir”

Medical Detection Dogs CEO’su Claire Guest, “Şu anda Parkinson hastalığını erken teşhis edecek bir test yok. Oysa belirtiler, tanı konmadan 20 yıl öncesinde başlamış olabiliyor” dedi. Nicola Rooney ve Prof. Perdita Barran da yapılan çalışmanın önemini vurgulayarak, teşhis sürecinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Araştırma, eşi Parkinson hastalığına yakalandıktan sonra kokusunun değiştiğini fark eden Joy Milne’in gözlemleriyle başlatılan “Nose2Diagnose” programı kapsamında yürütüldü. (DHA)

Related Posts

Prof. Dr. Kelekçi: Güneş D vitamini için önemli ancak maruz kalınan süre 15 dakikayı geçmemeli

Prof. Dr. Kelekçi: Güneş D vitamini için önemli ancak maruz kalınan süre 15 dakikayı geçmemeli

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Rahatsızlığı nedeniyle her yediğini kusunca 41 kiloya düştü, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yaklaşık 4 yıl boyunca yaşadığı sağlık problemi nedeniyle 2 kez ameliyat olan, sıkıntıları geçmediği için 70 kilodan 41 kiloya kadar düşen Sabiha Demirden (44), tüm şikayetlerinin kalın bağırsağındaki darlıktan kaynaklandığını öğrenince şoke oldu. Antalya’da Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyat ile sağlığına kavuşan Sabiha Demirden, yeniden doğduğunu söyledi.

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.