Çarşamba Pidesi’nde Coğrafi İşaret Denetimi Tamamlandı

Samsun’un Çarşamba İlçesi’nde Coğrafi İşaretli Çarşamba Pidesi Denetimden Geçti

Samsun’un Çarşamba ilçesine özgü tescilli lezzetlerden biri olan ‘Çarşamba pidesi’ için 2024 yılı coğrafi işaret denetimi başarıyla tamamlandı. Üretici firmaların üretim süreçlerinin tescil şartnamesine uygunluğu yerinde ziyaretlerle kontrol edildi.

Çarşamba Ticaret Borsası tarafından 21 Mart 2018 tarihinde tescillenen ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında koruma altına alınan Çarşamba pidesi, ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde üretim kriterlerine uygunluğu denetlendi. İlçede coğrafi işaretli Çarşamba pidesi üretimi yapan altı firma, denetim ekipleri tarafından incelendi. Yapılan kontrollerde işletmelerin geleneksel yöntemlere ve yerel ürün kullanımına uygun hareket ettiği belirlendi. Ayrıca denetim ekibi üretilen pideleri tatarak kalite kontrolünde bulundu.

“Çarşamba’nın Kültürel Mirası”

Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, her yıl olduğu gibi bu yıl da denetimin şartnameye uygun şekilde yapıldığını belirtti. Yılmaz, “Coğrafi işarete sahip Çarşamba pidesi, ilçemizin kültürel değerleri arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu yöresel ürüne sahip çıkılmalı ve değeri korunmalıdır. Çarşamba pidesinin en belirgin özelliklerinden biri, pişirme tekniği ve damak tadına hitap etmesidir. Çarşamba pidesi diğerlerinden farklı olarak yumuşak ve yaygın bir yapıya sahiptir. Üretiminde kullanılan un, kıyma, tereyağı, soğan ve maya gibi malzemeler diğer pidelerden farklıdır, bu da onu ayrıcalıklı kılar. Bu yöntemler sayesinde Çarşamba pidesi bölgenin en sevilen lezzetlerinden biri haline gelmiştir” şeklinde konuştu.

Her yıl düzenli olarak yapılan denetimlerle, Çarşamba pidesinin geleneksel lezzetinin korunması ve devam ettirilmesi amaçlanmaktadır.

Denetim ekibinde, Çarşamba Ticaret Borsası personelleri Oğuzhan Kılınç, Hümeyra Arı ve Elif İrem Gökmen, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Proje Ofisi Müdürü Reyhan Arslan, Çarşambalılar Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Gümüş ve Genel Sekreter Serpil Yılmaz, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilisi Uğur Gencer, Çarşamba Belediyesi görevlisi Onur Öztürk ve Çarşamba Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü İbrahim Fethi Sel yer almaktaydı. – SAMSUN

Related Posts

AKP’den Kolin Termik Santraline dev ‘teşvik’ ödemesi! ‘Teşvik değil servet transferi’

Soma Kolin Termik Santrali’ne yapılan teşvik ödemeleri, 2025’te büyük bir artış gösterdi. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, AKP’nin bu yıl şirkete ödediği teşviklerin bir önceki yıla göre katlandığını belirtti. Yavuzyılmaz, artan ödemeleri “servet transferi” olarak nitelendirdi.

Balık tezgahlarında istavrit ve mezgit bolluğu! Kilosu 150 ile 250 lira arasında satılıyor

Trabzon’da balıkçı tezgahlarında mezgit ve istavrit, kilogramı 150 ila 250 liradan satışa sunuluyor.

Karadeniz Bölgesi’nin su ürünleri ihracatı 62 milyon doları aştı

Karadeniz Bölgesi’nden yılın 3 ayında yapılan su ürünleri ihracatı 62 milyon 66 bin 491 dolara ulaştı.

Bakan Göktaş: Yaşlı Destek Programı ile 64 milyon 333 bin TL destek sağladık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile hizmete ihtiyaç duyan yaşlılara yaşadıkları mekanlarda gerekli bakım ve destekleri sunduklarını belirterek, “YADES programı ile bugüne kadar toplam 64 milyon 333 bin lira finansman desteği sağladık. 28 ilimizde 91 farklı proje ile 101 bin 591 hanede 153 bin 98 yaşlımıza ulaştık” dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Avrupa borsalarında, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama beklentisi

Avrupa borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama umuduyla yükselişle kapandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir