Kapalı Havalar Psikolojiyi Olumsuz Etkiliyor

Kapalı Havalarda Psikolojiyi Olumsuz Etkileyen Faktörler

SIVAS – Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, kapalı havalardaki depresyon ve kaygı bozukluklarına dikkat çekerek, bu durumun sinir ve öfke artışına neden olabileceğini belirtiyor.

Ülkemiz genelinde yaşanan kapalı ve yağışlı hava durumu, insanların psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Güneşli günlerde insanlar kendilerini daha enerjik ve mutlu hissederken, kapalı havalarda ise motivasyon kaybı ve isteksizlik sıkça karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Bu durum uzun vadede depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Uzman Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, kapalı havalarda yaşanan isteksizlik ve motivasyon kaybının psikolojik sorunlara sebep olabileceğinin altını çiziyor ve bu olumsuz durumu önlemek için gün ışığında yapılacak yürüyüşlerin faydalı olabileceğini vurguluyor.

“Huzursuz ve Kederli Hissediyorlar”

Kerime Begüm Özkaya, kapalı havalarda insanların genelde motivasyon kaybı yaşadıklarını ve kendilerini huzursuz, hüzünlü ve kederli hissettiklerini belirterek, “Güneşli havalarda insanlar kendilerini daha enerjik ve mutlu hissederken, kapalı havalarda ise motivasyon kaybı ve isteksizlik sıkça karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. İnsanlar günlük aktivitelerini sıkıntıyla gerçekleştiriyor, dış dünyadan uzaklaşmak istiyorlar. Bu durum zamanla depresyon ve kaygı bozukluklarına sebep olabiliyor. İnsanlar, çeşitli psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu yüzden önerimiz, en azından günde 5-10 dakika güneş ışığında vakit geçirmek ve yürüyüş yapmak. Yürüyüş yapmak, mutluluk hormonlarının salgılanmasını artırır. Eğer kişi iş hayatında yoğunsa, kısa molalar vermesi ve fazla kafein tüketiminden kaçınması önemlidir” diye konuştu.

“Öfke ve Sinir Problemleri Yaşanabilir”

Özkaya, insanların psikolojik olarak daha iyi hissetmek için adımlar atmaları gerektiğini vurgulayarak, “Arkadaşlarla vakit geçirmek, aileyle zaman geçirmek, yeni etkinliklere katılmak veya sevilen hobilerle ilgilenmek, psikolojik olarak daha iyi hissetmek için önemlidir. Hava koşulları psikolojimizi etkileyebilir ancak kişinin kendi psikolojik durumu da büyük önem taşır. Kendimizi iyi hissetmek istiyorsak, bu durumların üstesinden gelmeliyiz. Kapalı havalarda kişiler kendilerini motivasyon kaybı ve isteksizlik hissedebilir. Öfke ve sinir problemleri yaşanabilir. Ancak bu durumun sadece hava koşullarından kaynaklandığını söylemek doğru değildir. Havadaki durumlar duygusal durumları etkileyebilir ama özellikle öfke sorununa yatkınlığı olan kişiler her durumda öfkeli hissedebilirler” dedi.

Vatandaşlar, kapalı havalarda psikolojik olarak olumsuz etkilendiklerini ve daha depresif hissettiklerini belirtiyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / YUNUS ÇİFTCİ – Sağlık

Related Posts

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.  

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.