İzmir’de Güneşin Dikkat Edilmesi Gereken Zararları
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği Hekimi Prof. Dr. Kıymet Handan Kelekçi, güneşin vücudumuz için faydalı olduğunu ancak aşırıya kaçmanın zararlı olabileceğini belirtti. Güneşin D vitamini için sentezlendiğini vurgulayan Kelekçi, 11.00-12.00 arasındaki kısa süreli güneşlenmenin yeterli olduğunu söyledi.
Yaz aylarında hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde seyretmesi sağlık problemlerini getirebiliyor. Sıcak çarpması, bayılma, kalp krizi ve cilt kanseri gibi risklerin artabileceğine dikkat çeken İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Kliniği Hekimi Uzman Dr. Gülşah Balcı, özellikle risk grubundaki kişilerin dışarı çıkmamalarını önerdi.
Sıcak havalarda dışarı çıkan kişilerin günlük olarak 2,5-3 litre su tüketmeleri gerektiğini belirten Dr. Balcı, ayrıca beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle sıvı alımının ve vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması için egzersizin önemine vurgu yaptı.
Güneşin DNA hasarına yol açabileceğine işaret eden Prof. Dr. Kelekçi, mineral içerikli güneş kremlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca güneşin zararlı etkilerinden korunmak için fiziksel koruma yöntemlerinin de önemli olduğunu ekledi.
- Kısa süreli güneşlenme yeterli
- Risk grupları dışarı çıkmamalı
- Günlük su tüketimi önemli
- Beslenmeye dikkat edilmeli
- Mineral içerikli güneş kremleri tercih edilmeli