Prof. Dr. Kelekçi: Güneş D vitamini için önemli ancak maruz kalınan süre 15 dakikayı geçmemeli

İzmir’de Güneşin Dikkat Edilmesi Gereken Zararları

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği Hekimi Prof. Dr. Kıymet Handan Kelekçi, güneşin vücudumuz için faydalı olduğunu ancak aşırıya kaçmanın zararlı olabileceğini belirtti. Güneşin D vitamini için sentezlendiğini vurgulayan Kelekçi, 11.00-12.00 arasındaki kısa süreli güneşlenmenin yeterli olduğunu söyledi.

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde seyretmesi sağlık problemlerini getirebiliyor. Sıcak çarpması, bayılma, kalp krizi ve cilt kanseri gibi risklerin artabileceğine dikkat çeken İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Kliniği Hekimi Uzman Dr. Gülşah Balcı, özellikle risk grubundaki kişilerin dışarı çıkmamalarını önerdi.

Sıcak havalarda dışarı çıkan kişilerin günlük olarak 2,5-3 litre su tüketmeleri gerektiğini belirten Dr. Balcı, ayrıca beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle sıvı alımının ve vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması için egzersizin önemine vurgu yaptı.

Güneşin DNA hasarına yol açabileceğine işaret eden Prof. Dr. Kelekçi, mineral içerikli güneş kremlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca güneşin zararlı etkilerinden korunmak için fiziksel koruma yöntemlerinin de önemli olduğunu ekledi.

  • Kısa süreli güneşlenme yeterli
  • Risk grupları dışarı çıkmamalı
  • Günlük su tüketimi önemli
  • Beslenmeye dikkat edilmeli
  • Mineral içerikli güneş kremleri tercih edilmeli

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Rahatsızlığı nedeniyle her yediğini kusunca 41 kiloya düştü, ameliyatla sağlığına kavuştu

Yaklaşık 4 yıl boyunca yaşadığı sağlık problemi nedeniyle 2 kez ameliyat olan, sıkıntıları geçmediği için 70 kilodan 41 kiloya kadar düşen Sabiha Demirden (44), tüm şikayetlerinin kalın bağırsağındaki darlıktan kaynaklandığını öğrenince şoke oldu. Antalya’da Prof. Dr. Tuğrul Çakır’ın gerçekleştirdiği 2,5 saatlik ameliyat ile sağlığına kavuşan Sabiha Demirden, yeniden doğduğunu söyledi.

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.