Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Kene Vakaları ve Alınan Önlemler Değerlendirildi

Valilik Ek Bina Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Belediye Başkanı Adem Uzun ve ilgili kurum temsilcileri bir araya gelerek kentteki kene vakalarını ele aldı. Toplantı sonrasında Vali Şimşek, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ve İl Sağlık Müdürü Onur Mahmutoğlu ile bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Vali Şimşek, “2025 yılında bugüne kadar 5,5 aylık dönemde toplam 39 vaka tespit edildi” açıklamasında bulundu. Son günlerde artış gösteren kene kaynaklı vakalar ve bunlara bağlı ölümlerin önemli bir gündem maddesi olduğunu vurgulayan Vali Şimşek, bu yıl içinde kene nedeniyle hayatını kaybeden 7 kişi olduğunu belirtti. Ayrıca 2025 yılında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedeniyle 6 vatandaşın vefat ettiği bilgisini paylaştı.

Şimşek, son beş yılda Sivas’ta görülen vaka sayılarına da değinerek, “2021 yılında 224 vaka kaydedilirken, bu sayı 2022’de 210’a, 2023’te 83’e, 2024’te 65’e düştü. 2025 yılında ise 39 vaka tespit edildi. En fazla vakaların Kelkit Vadisi ve kuzey ilçelerde görüldüğünü, bu bölgelerdeki köylerde durumun daha ciddi olduğunu belirtmek istiyorum. Kırsal bölgeden gelen vatandaşların tamamının kene nedeniyle hayatını kaybettiğini görüyoruz. Keneyle mücadele konusunda tüm kurumlar işbirliği içinde titizlikle çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

Vali Şimşek, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen aşı çalışmalarının da ilerlediğini açıkladı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın uluslararası çalışma grubuyla gerçekleştirilen aşı çalışmalarında Faz 1 aşamasına gelindiğini belirten Vali, “DNA temelli aşı, faz çalışmalarının tamamlanmasıyla yakın zamanda tıp dünyasında kullanıma sunulacak. Valilik olarak halk sağlığını korumak adına gereken tüm tedbirleri kararlılıkla uyguluyoruz” dedi.

Related Posts

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.  

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.